Monday, May 9, 2011

Zdaj pa zares!!

Prejšnja dva glasovanja sta bila za ogrevanje… zdaj pa zares prvo nagradno vprašanje!!

Nagrade zagotovljene…sicer v opomnik, pošiljanje traja cca 2 tednaSmeško

Takšne table se konec meseca pojavljajo po celem Urugvaju. Kaj je njihova posebnost oz. kaj pomenijo?

JA_UR_0044

Zmagovalec bo izbran na podlagi pravilnosti odgovora ter na podlagi izvirnosti, izčrpnosti ter hitrosti…torej subjektivnoSmeško

9 comments:

  1. tabla vabi k domači poslastici v restavraciji, saj vsakega 29. v mesececu v urugvaju praznujejo dan njokov. po tradiciji se njoki servirajo z različnimi omakami, nikakor pa ne sme manjkati bankovec pod krožnikom, saj naj bi to prinašalo srečo in bogastvo (hmmm, me zanima, če res deluje?).
    o izvoru običaja kroži več razlag. ena izmed njih pravi, da je revežem ob koncu meseca za pod zob ostal le krompir in so si zato pripravljali njoke, drugi pa trdijo prav nasprotno - da so si delavci za plačilo, ki je prihajalo ob koncu meseca za nagrado v gostilnah z veseljem naročili slastne njoke.
    itak pa zgodbe o hrani ne moremo zaključiti brez naših ljubih italijanov, saj so prav oni v 19. in 20. stoletju v času velikih migracij prinesli recept za njoke v južno ameriko. no, vsaj neki dobrega od njih, sam ne vem zakaj zaboga pol še vedno vsako nedeljo hodijo k nam na kras na njoke, če očitno sami najboljš znajo???

    ReplyDelete
  2. baje naj bi se njoki 29-tega v mesecu jedli, ker naj bi bil ta dan tudi plačilni dan (morda od tod tradicija, da se da bankovec pod krožnik :).

    ReplyDelete
  3. Na tabli piše, da un k ne ve kaj pomeni bo poslan v Haag k pedrom :)...in bo fasal 29-krat :)...kakšni piflarji...

    ReplyDelete
  4. dario, sej vemo, da si fouš ;) še dobr da po najini razlagi veš kaj pomen in ti ne bo treba v haag :D
    no ... edin, če sva se zlagale ...

    ReplyDelete
  5. ... pa da še jaz kej napišem,... dragi moji, ta napis pomeni čist nekaj drugega, po moji urugvajščini je vsak devetindvajseti mesec v mesecu dan popaja (pedido je po urugvajsko popaj) in na tadan se po celem urugvaju slavi popaja in olivo, torej špinačo. Ne vem kje je Eva pobrala njoke, sam meni to ni logično da en narod slavi njoke,... špinača (viernes) je pa povsem nekaj drugega. Vse to izhaja iz njihove zgodovine in težav ki so jih imeli s špinačo. Staroselci so skozi celo zgodovino imeli probleme s špinačo in razsejanost le te zelenjave po celem Urugvaju je vplivala na poseljenost in rodovitnost zemlje na tem predelu južne amerike. Šele novi priseljenci iz evrope (španci in portugalci) so jih v drugi polovici 16 stoletja rešili s tem da so jim pokazali da špinača ni le plevel ki jim povzroča težave, ampak se lahko z njo tudi prehranjujejo in seveda tudi zaslužijo. Od takrat naprej je bil Urugvaj seveda vodilna država v južni ameriki. Argentina, Brazilija, Čile, Peru,... vsi so se vrgli na zlato in srebro, le Urugvaj se je držal preverjene zadeve - špinače. No, in sedaj še mimogrede replika na vajino vprašanje o BDP, seveda sta Argentina in Čile sedaj spredaj ko so preverjeno metodo vzgajanja špinače prevzeli od Urugvaja in jo razvili do te točke da so ga na tem področju prehiteli. No, sedaj sem malo zašel iz teme, ampak na kratko, zgoraj piše, če prevedemo - devetindvajsetega, špinača v naši hiši za pojest, popaj. Devetindvajsetega v mesecu pa zato, ker je pleme Charruas vsa leta do prihoda evropskih priseljencev devetindvajseti dan v mesecu žrtvovalo 100 krav in 100 ovc svojem bogu Chinchinelli v globel ob izlivu reke Parano. Seveda po prihodu špancev je v luknjo kjer naj bi živel Chinchinelli romala špinača in Chinchinelli je bil zadovoljen in usmiljen.
    Da bi namesto živali metali v globel špinačo se je pa spomnil španec popaj in njegova žena oliva. Tako da je sedaj pojasnjen še en misterij, od kod popaj in oliva v risanki.
    Simon, Barbara,.... pazita eden na drugega!
    EMU (Erin, Marina in Uroš)

    ReplyDelete
  6. Špinača po 29 pesov ^^.

    Uživajta še naprej in hvala za odlične prispevke.

    ReplyDelete
  7. Vsi ste dali super odgovore...žal pa je samo en najboljši oz. najbolj pravilen. Bravo Eva!!

    Urček tebi pa čestitke za izvirnost. Če ne bi bila tuki bi ti še nasedla, ampak špinače še nisva vidla:) Olive in Popaja pa tut nisva srečala.

    ReplyDelete
  8. wiiiiiiiiiiiiiiiiiii
    vesela!!! mal me je blo strah, da bo piflarje urček nadmudril s svojo izvirnostjo ;) hvala!

    ReplyDelete