Monday, May 2, 2011

Urugvaj_Argentina–drugič

Tokrat bova obdelal Montevideo, Tacuarembo, Salto (UR) – Concordia, Parana in Santa Fe (AR).
Ja majčkeno sva imela busy time, in manj dostopov do interneta, ker sva malo več potovala in manj pisala. No bova pa zdaj nadoknadila.
Najin trenutno največji problem je spet tako kot prvič v Južni Ameriki…MRAZ!! Pa ne da sva se uštela midva pri najinem planiranju potovanja, ampak dejansko so temperature za 5 stopinj nižje od povprečja za ta čas tukaj. Tako, da sva hitela malo bolj na sever, a kaj ko sva se dvignila pa v višino in ni čisto nič topleje. Zdaj tuhtava po kateri poti čim prej priti v tople kraje!
Mogoče, če kar nadaljujeva tam kjer sva ostala…. Jezik je dejansko precej drugačen od španščine. Se pa razlikuje tudi med Buenos Airesom, Urugvajem in preostalo Argentino. Recimo ulica je “calle” in eni rečejo “kalje”, drugi “kaža”.  Podobno je z besedo ključ  “llave”. Eni rečejo “ljave”, drugi “žljave”, tretji “kljave”, itd. Ko pa ti to pove še tako na svoj hitr način, pač malo pobuljiš kaj bi sploh radi Smeško
Iz Montevidea sva se odpravila v Tacuarembo, najbolj znano po gavčih.
JA_UR_0056JA_UR_0059
JA_UR_0067JA_UR_0065
Mesto je bolj vasica in ker ni urejenega mestnega transporta imajo vsi skuterje, tako da deluje kot neka severnoitalijanska vasica.
JA_UR_0073

JA_UR_0071

Hrana je tudi tukaj, tako  kot v Argentini, prej italijanska kot hard core mesna?!
JA_UR_0040JA_UR_0044
JA_UR_0042
Tako da imava občutek, da so imeli na tem koncu sveta Italijani celo večji vpliv kot Španci…oni to tako bolj podtalno…pač poturijo svojo hrano, načine prevoza, itd.
JA_AR_0024
Prvi znaki hoje po milijon km na dan so se že pojavili!
JA_UR_0069JA_UR_0070
Šolarči so pa tako srčkani v uniformahSmeško
JA_UR_0072JA_UR_0037
Pa smetnjaki na ulicah? Sva najprej mislila, da so poštni nabiralnikiSmeško
JA_UR_0054
Iz Tacuarembo sva se odpravila prek planšarske planote v Salto, mesto ob meji z Argenitno. Od tam pa samo hop čez mejo v mesto Concordia.
Sva si hotela zrihtala nočni bus kar do Parane iz Salta. Že kupiva karte se preoblečeva za nočni pohod po mestu in neseva ruzake k potovali agenciji. Nakar žena (šesti čut) še enkrat vpraša, s katerega perona pol gre bus ob 1ih zjutraj…pa gospodična…ne pa to gre iz Concordije…midva pa KVA? Ja kako pa prideva do tam, je ipak eno uro vožnje. Pa pravi jah ne vem, busov danes ni več, taxi?? Ja ziher, pa da plačava celo premoženje. No sej sva bila sama kriva za nesporazum, ker nama je res začudeno prodala karte in še s flomastrom barvala destinacije, od do…ampak v večernih urah z mislijo bolj na pirček Smeško  je sploh nisva slišala!! No smo rešili problem, nama je vrnila denar in sva jo mahnila v search za hostelom.
Naslednji dan sva se peljala do Concordije (1 urca)
JA_AR_0001
in nato v Parano (oboje AR).
Sicer najini super ruzaki… še vedno nama ni jasno za kakšne velikane so delani. Za najbolj prijetno nošnjo jih imava naštimane na “middle”, mož in “small”, žena??
JA_AR_0002
Parana…par vtisov mesta…
JA_AR_0010JA_AR_0011
Staro se povsod meša z novim… ipak so država v razvoju
JA_AR_0012
Luči gorijo tudi po dnevi… državni aparat očitno ne deluje še najbolje
JA_AR_0014
Golobi veselo serjejo povsod…tudi po cerkvah.
JA_AR_0006JA_AR_0007
Ampak avtopark je pa svetovenSmeško
JA_AR_0016JA_AR_0017
JA_AR_0003JA_AR_0020
Na avtobusni postaji imajo pa … po najino, ker so obsedeni z fusbalom in ne smejo zamuditi nobene tekme!!…TV na kovanceSmeško
JA_AR_0021
Sledil je Santa Fe. Luštno mesto ob reki Rio Salado. Mesto je znano predvsem po študentskih žurkah (je univerzitetno mesto) in po izvrstnih ribah in tako sva šla na “all you can eat fish” pojedino!!
JA_AR_0026JA_AR_0028
JA_AR_0027JA_AR_0030
Posledice si lahko predstavljateSmeško … sledila je naporna pot do hostelaSmeško
No večerja je bila res izvrstna in ribe so nosili dokler nisva rekla …DOST!! Cena? res poceni! Cca za 28 EUR sva pojedla “un monton”, pa razne zvitke iz rib,… in spila dve boteljki!
Na poti do hotela sva se pa morala ustaviti še v enem pubu…pač petek zvečer. Sva opazovala te BABE…sej ne moreš verjet, na pol nage so čakale v vrsti kako urco pa še malo, da bi vidle nekega znanega pevca. AMPAK…tipi pametni so šli pa v sosednji pub na pir in čakal, da vse nakurjene pridejo po končanem koncertu ven…pol pa hop…kako si kaj miška?? Smeško
JA_AR_0035Naslednji dan priprave na nošnjo cunj v čistilnico…usrane gate so se že nabrale in bi jih Simchy moral naokrog obračatSmeško
JA_AR_0036 V mestu sva odkrila zanimiv hotel “Los Silos” preurejen iz starega silosa v pristanišču. Mogoče predlog za slovenski Žito, če v BTC silose spremeni v hotel. Ob hotelu so nato postavili še casino in pa seveda shopping center.
JA_AR_0043JA_AR_0044
JA_AR_0047JA_AR_0048
Santa Fe je pa znan tudi po svoji pivovarni in si greš lahko pogledat proizvodnjo…tudi naju je to zanimalo, ampak žal so ogledi le med tednom midva pa prideva pač v soboto. Nič ne de, sva pa šla v sosednjo pivnico na pirčekSmeško, kjer nama je kelnar pustil, da v kotu, kjer ni drugih strank tud prižgeva čik ali dva (kar pač paše k pirčku)
JA_AR_0053JA_AR_0051
Na poti nazaj od pivnice, greva mimo velike železniške postaje…. No ostala je samo zgradba, ker niti enega vlaka še nisva videla v delovanju… ??? So nama omenili, da je neekonomično (what? a ni to najbolj ekonomičen prevoz? očitno ne)… No še dobro, da je Simchy hotel not pogledat v zgradbo, ker majo tak mini muzejček o Antarktiki.
JA_AR_0057JA_AR_0059
Vmes sva skočila na Argentinsko postojanko na Antarktiko (cca 4 ure)… sam je bilo preveč mraz…
JA_AR_0061
hec Smeško.
In končno pavza pa pravi “Italian koffee in pastery Smeško
JA_AR_0064 JA_AR_0065
Sledi Cordoba in okolica – mogoče pa je tam topleje Smeško

1 comment:

  1. Odlično in zanimivo, super sta...sam še komentar na prejšnje objave, da so tudi super..zmaga izraz FOJBERJI :)....lepo se imejta

    ReplyDelete