Wednesday, October 12, 2011

ZDA–Chicago

Nadaljevala sva pot po kao “Route 66”, v bistvu po I-55, ki je nadomestila večino zgodovinske ceste. Po poti sva iskala kake stare črpalke, diner-je ali pa kake čudne znamenitosti, ki so si jih izmislili samo, da bi pritegnili turiste. No določenih niti nisva našla, nek “Spaceman”??
ZDA_IL-Chicago00010ZDA_IL-Chicago00030
neizmerne površine koruznih polj…
ZDA_IL-Chicago00020ZDA_IL-Chicago00060
Chicago naju je pa šokiral. Je ogromno mesto, z nešteto stolpnicami, znamenitim centrom “The Loop”, z mentrojem, ki teče nad ulicami, muzeji, itd. Prvo domačnost sva doživela v eni garažni hiši, kjer sta bila delavca iz Bosne, kmalu pa sva videla še glasne slovenske turisteSmeško.
ZDA_IL-Chicago00200ZDA_IL-Chicago00670
Sva šla v muzej International Museum of Surgical Science, kjer je prikazano od zgodovine zobozdravstva do lobotomije in za zaključek ogleda razrez človeškega telesaSmeško.
ZDA_IL-Chicago00310ZDA_IL-Chicago00350






Drug muzej, ki sva ga obiskala pa je bil Museum of Science and Industry. Tu sva šla med drugim na ogled Eko hiše, kjer je vse kar je možno narejeno okolju prijazno. Sva dobila kako idejo za najino bodočo hiškoSmeško.
ZDA_IL-Chicago00790ZDA_IL-Chicago00800
Najbolj pa naju je fasciniral ogled nemške podmornice !! jaja!! od zunaj in od znotraj si jo lahko ogledaš. To je nemška U-boat iz WWII, ki so jo Američani ujeli, preprečili namerno detonacijo, jo naštudirali in pravijo, da je to znanje eno od ključni, ki je pripeljalo h koncu vojne. No sej vemo, da morajo biti na koncu heroji vedno oniSmeško. No kljub vsemu so jo dali ljudem na ogled in prav vešča vodiška te popelje skozi njo. NORO!! Res se splača!! Nisva vedela, da so bili vojaki po 90 dni na vodi (pod vodo) z omejeno uporabo vode, kar je pomenilo, da se niso tuširali niti preoblačili?!?!?! Zato so nemški vojaki imenovali to “schwein boat”.
ZDA_IL-Chicago00860ZDA_IL-Chicago00880
Ostali eksponati v muzeju so različnih tematik od modernega kmetovanja, do raznih fizikalnih poizkusov in prikaza evolucije transportnih sredstev. Spet je razstavljeno ameriško vojaško letalo, itd.
Center mesta je neverjeten, stolpnice kar tekmujejo katera je bolj veličastna in katera je višja.
ZDA_IL-Chicago00450ZDA_IL-Chicago00590
ZDA_IL-Chicago00510ZDA_IL-Chicago00470
No seveda je jasno katera je najvišja, Willis Tower in tudi midva sva šla gor. Razgled je neverjeten, pa še sončen dan je bil.
ZDA_IL-Chicago00570ZDA_IL-Chicago00630
Ta stolpnica je še vedno najvišja konstrukcija, ker ima na vrhu še dva TV stolpa. Največja atrakcija na vrhu pa so štiri steklene kocke, ki so kot prilepljen od strani k zgradbi. Lahko greš notri in dejansko vidiš tla na dnu stolpnice pod nogami (preko 400 metrov!?!?) in vse okrog sebeSmeško.



Aja pa lift gre neverjetno hitro, na ne vetroven dan rabi 60 sekund na vetroven pa 90.
V centru naju je fasciniral sistem metroja. Je tko kot iz filmov in tudi dejansko vsako minuto vidiš gasilce tulit po ulici??
ZDA_IL-Chicago00530
Kakor je fascinantno, je pa tut drago. Za eno uro in pol parkiranja sva plačala 30 USD!!??
Par atrakcij je rahlo izven centra in sicer morala sva iti pogledat kako zastražena je domača hiša Obame…no nisva prišla niti blizu!! Sva pa videla njegovega najljubšega frizerjaSmeško
ZDA_IL-Chicago00930ZDA_IL-Chicago00920
Sva pa prišla čisto blizu stari hiši kjer je živel Al Capone in tudi njegovo najljubšo restavracijo kjer se je dobiva na službenih sestankih Smeško. Zanimiv, da je hiša na čisto drugem delu mesta kot ta restavracija. Le zakaj?
Kot je znano je Chicago eno glavnih mest za trgovanje z derivativi in blagom zato sva si šla pogledati Chicago Board of Trade.
ZDA_IL-Chicago00560
Ker pa smo v času svetovne krize pa sva naletela na protestnike Occupy Chicago (te so se razvili iz Occupy Wall street na ostala mesta). Sprva sva mislila, da so pač mladi hipyji, ki pač morajo protestirat za zabavo in ne vedo zakaj so tam.



No in sva imela malo pogovora z njimi. Nekateri, dejansko vejo zakaj so tam in kaj bi radi dosegli. Videla sva listo zahtev in so določene zelo natančne zahteve, kot na primer vrnitev zakona, da se investicijsko in privatno bančništvo spet loči, da se javno poroča katera firma plačuje katerega politika in v kakšnem znesku (ter da se omeji, koliko lahko podjetje financira politike),  in tako naprej.
Kar je šlo nama na živce je, da sva v medijih zelo malo slišala kaj se sploh dogaja. Za te proteste sva zvedla iz Slovenije, medtem, ko v ZDA medijih namenijo temu mogoče 5 sekund vsak drug dan, pa še takrat zelo enostransko (slabšalno). Istočasno pa ti mediji na veliko poročajo o Evropski krizi, Afganistanu, Libiji itn… Tako, da očitno neodvisnih, nepolitičnih medijev v ZDA ni, in se te medije uporablja za odvračanje pozornosti. Še malo pa bo za krizo kriva EU Smeško.
Po vsem je bilo treba it na pirček…
ZDA_IL-Chicago00720

2 comments:

  1. Uuuuuauuuuu, sem vama fouš :) ... za tisto stkleno kocko!!!!!! Ooooojoooj, noro!!!! Sem čist navdušena!

    ReplyDelete
  2. Vajina porocanja prav z veseljem spremljam, in naslednjic si grem definitivno pogledat podmornico! Ce imata cas pa ce vaju muzeji mikajo se splaca pogledat Field Museum (natural histoy museum).

    Ena od mojih najljubsih delov mesta je Millenium Park in Cloud gate skulptura. Zgleda kot en ogromen fizol(?) v katerem se vidijo zrcalni odsevi - super za pogledat podnevi, ponoci, ob soncnem zahodu, se posebej jeseni!

    Dve super razgledni tocki sta se:

    1.Zvecer se splaca it pogledat v v John Hancock stolpnico (North Michigan avenue). Bar v 95 ali 96 stuku je mal drag, razgled na Chicago ponoci je pa mega ker so stene steklene.
    2.Navy Pier. Popularna promenada in ce gres na Ferris wheel oz. ogromno kolo ki se pocasi vrti je ful lep razgled na mesto.
    3. Boat tour po lake michigan. malo po reki v mestu nato pa se lake Michigan.

    Chicago je precej znan tudi po mjuziklih in podobni zabavi. Tudi Blue Man group ima stalno predstave v Chicagu (jaz sem nisem ampak baje se jih splaca videt).

    Imajo pa v Chicagu tudi lokalno specialiteto " Chicago style pizza", ki nima veliko skupnega z italijansko pizzo.

    Ja, verjetno je ze precej ocitno da sem nad chicagom ful navdusena:)

    Uzivajta in pzdravcek v vetrovno mesto!

    Suzi

    ReplyDelete