Saturday, October 1, 2011

Nagradno vprašanje 9

 

Naslednje vprašanje se glasi: “Kdo ali Kaj je Monsanto?”

 

PS: V preteklih letih (potovanjih) sva že pisala o tem. V pomoč… Vsi smo povezani s tem in zgodovinsko ima oziroma je imel/a/o velik pomen.

Najizčrpnejši odgovor bo seveda nagrajen.

14 comments:

  1. Po uvedbi Codexa bodo vse živali, ki se redijo za hrano ali mleko, morale dobivati Monsanto rasni hormon in Monsanto antibiotike.
    Naj
    vam ob tem še povem, da je Monsanto največji proizvajalec genetsko spremenjenih živil na svetu.

    GESNSKO SPREMNJENA ŽIVILA??!!

    ReplyDelete
  2. na kratko:
    http://learningaboutpolitics.eu/sloveniansite/files/2011/08/monsanto31.jpg

    ReplyDelete
  3. Zdravo popotnika,

    Da se še jaz vključim malo v debato in nenazadnje tudi v igro za kakšno nagrado. Ne vem kdo je ta oseba (Dario) ki je prva odgovorila na vprašanje, samo sem pogledal na vajino prejšnje oglašanje in spet isti Dario ki je veliko vedel o različnih oblikah Ameriške vojske. V Orehku tako in tako ne vedo veliko o zdravi prehrani??? Monsanto je mednarodno podjetje zdrave prehrane, prehranskih dopolnil, herbicidov in nenazadnje tudi avtor zelo znanega toksina AgentOrange. Locirano je v pragozdu ob Amazonki, prav tam kjer je Henry Ford v 30-ih letih prejšnjega stoletja naredil Fordlandijo za proizvodnjo in predelavo kavčuka. Seveda je propadlo ker je cena kavčuka padla in zadeva ni bila več rentabilna. Je pa Henry Ford že takrat našel nekaj kar se je šele kasneje izkazalo za vodilo zdrave prehrane. Našel je rastline ki so v tem času ključne za vzdrževanje tako velikega števila prebivalcev na zemlji in omogočajo mirno prihodnost in seveda še večjo poseljenost na tem našem planetu imenovanem zemlja. In kar je še najbolj zanimivo vse te stvari rastejo pred našimi očmi. Zaposleni na tem posestvu nabirajo plodove iz različnih dreves in grmov, kopljejo za gomolji, potapljajo v Amazonko. Na nekaterih drevesih so nameščene pipce za pridobivanje drevesne tekočine, na nekaterih grmovnicah uporabijo samo določen del kot so listi ali pa korenine, za gomolje imajo izurjene pse, za potope v Amazonko pa uporabljajo lokalno prebivalstvo ki je izurjeno za zaznavanje in hitre premike v nevarnih vodah reke kjer so avtohtoni prebivalci krokodili in piranje. … in vse to zaradi naravnih in na dolgi rok uporabniku prijaznih rasnih hormonov in herbicidov. Nabrane rastline posušijo, zmeljejo in potem spakirajo za nadaljnjo prodajo. Vse je zdravo iz naših rok pravijo v Monsantu, pravzaprav je to njihov slogan. Kar se tiče t.i. gensko spremenjenih semen pa bi bilo lahko že vsem jasno da to ne obstaja. So lahko semena ali jih pa ni. Ne morejo bit ena normalna ena pa gensko spremenjena. Zadeva je seveda 100% organska. Tej osebi ki sem jo zgoraj omenil in pod njim podpisani Tanji pa priporočam da se izobrazita na to temo in ne širita laži naokoli. Dovolj imamo tega. Recimo NE lažem!!! Že tako smo žalostni ker to leto prihajajo dnevi komedije in tragedije obenem, s predvidenim zaključkom oz. vrhuncem 4. Decembra.

    Pazita nase,

    EMU

    ReplyDelete
  4. No, ker se je vmes oglasil Uroš, naj dodam samo to:
    Phil Angell (director of corporate communications),1998: "Monsanto should not have to vouchsafe the safety of biotech food. Our interest is in selling as much of it as possible. Assuring its safety is FDA's job." V razmislek!!!(so morda na FDA imuni na denar???).
    Kaj pa uničena narava in življenja v Vietnamu? Kaj lahko povzroči rastlina, imuna na sovražnike?
    Kako velika in kako hitro lahko zraste žival na podlagi rastnega hormona (recimo komar)?
    LP
    Marija

    ReplyDelete
  5. Herbicidi in toksin AgenOrange so zelo zelo zelo škodljivi. Med drugim so s tem škropili Vietnamce!!!

    ReplyDelete
  6. No tole je pa še mene potegnl da morm mal napisat. Dragi uroš ne vem kje si prebral vse te stvari o omenjenem podjetju da jih tako navajaš, kot da ne počnejo nič drugega še bolj me preseneča da si v celoti ispustil povezavo med tako ekološko pridelavo in toksinom AgentOrange. Naslednje kar mi je zelo zanimivo je to da vsi podatki kažejo da gre za ogromno multinacionalko ki ima SLOGAN : Vse je zdravo iz naših rok. Kot sem zasledil po brskanju po spletnih straneh predno sem se odločil da sploh kaj napišem so eni izmed vodilnih ki prodajajo GENSKO spremenjena semena po vsem svetu. Torej iz njihovih rok po tem takem gredo le semena. Ker mislim da je bil tvoj navedek "Kar se tiče t.i. gensko spremenjenih semen pa bi bilo lahko že vsem jasno da to ne obstaja. So lahko semena ali jih pa ni. Ne morejo bit ena normalna ena pa gensko spremenjena." le dobrra pravokacija da bi se čim več ljudi vključilo v to razpravo na to temo ne bom niti pisal. V kolikor pa misliš to resno pa mislim da bi se ti moral podučiti ali kaj prebrati na to temo. Se ti res zdi da bi lahko obstajala rastlina, ki nebi bila gensko spremenjena in bi lahko proizvajala tako bakterijo da bi dobesedno pobila gosenice in podobne zajedalce. No to naredijo umetno in zato takšna semene vsekakor ne morajo biti naravna. Mogoče je pozitivna stran gensko spremenjenih semen le v tem da zagotavlja boljši izkoristek v pridelku na že tako okrnjenih pridelovalnih površinah. Vsekaor pa takšne rastline ne morajo imeti pozitivnega učinka na zdravje ljudi. Če mislim prav za katerega uroša gre potem najbrž tudi veš kakšne so razlike v lesu z naravnim prirastkom in tistim ki je gojen pod posebnimi pogoji, da se njegova rast poveča več kot je to normalno.
    No zdej bom pa nehu ker sem preveč padu noter v rrazmislek vam pripenjam še dve povezavi, ki sta se mi med mojim brskanjem nekako zdeli zelo zanimivi ( seveda sta obe povezani z omenjenim podjetjem):
    http://ateistek.wordpress.com/2007/07/12/kapitalisticni-diktatorji/
    in
    http://www.naturalnews.com/Monsanto.html

    Lep pozdrav vsem,

    Luka

    ReplyDelete
  7. Ooooo kako naju veseli, da se je razvnela taka debata. Nama se zdi ta tema ZELO ZELO pomembna in bi želela, da bi resnica prišla na dan.

    Kar tako naprej in konec tedna razglasiva zmagovalca ...po najinem okusu seveda:))

    Samo še toliko...če pogledate na stran od Monsanta, kje vse ima podružnice !!! eno ima na primer na Hrvaškem!!! Kdaj gremo protestirat pred njihova vrata??!! A res niso prisotni v Evropi??

    ReplyDelete
  8. Uhhhh, dolgo sem se zadrževala, ker vem da vama (vam) bom šla spet na živce in da bom propušila nagrado :) ... sam ne morem iz svoje vegetarijanske kože. Genetsko pridelana hrana gor ali pa dol, vsem mesojedcem se je vedno blazno fajn zdelo, da so mi lohk servirali pod nos gensko spremenjeno sojo ... "češ zdrava vegi hrana my ass". Tako da se v to sploh ne bom spuščala ...

    Bom pa rekla to, da sem do sedaj mislila, da za vso promocijo zdrave mesne in mlečne hrane stoji mesno in mlečno predelovalna industrija, ki seveda noče izgubiti potrošnikov, aja pa seveda še farmacevtska, ki potem prodaja zdravila za holesterol in srčno-žilne bolezni.

    Nikoli pa mi ni kapnilo, da je gigantu Monsantu še najbolj v interesu, da je na svetu premalo hrane. Za pomanjkanje hrane pa je glavni pogoj reja živali, ker potrebujejo za vzrejo 1 živali 7 x toliko krme kot če bi to hrano direkt pojedli ljudje. Dober primer je soja, ki je je na svetu čisto dovolj in je za običajno porabo ne bi potrebovali genetsko modificirati. Ker pa je to seveda ena glavnih hran za živino, je je pa seveda premalo.

    Kakorkoli, kar se tiče genetskega igračkanja, ne vem če je škodljivo, zagotovo pa bomo vedeli čez kakih 50 let, je pa vsekakor začetek človekovega igranja boga.

    ReplyDelete
  9. Oglejte si film FOOD INC. Lepo predstavi kaj so GMO semena, kako ta pozresna korporacija osvaja svet in kontrolira prehrano, unicuje male kmete itd.
    Namig - njihova semena ne morejo vzkliti ob soncu in vodi, potrebujejo njihova umetna skropila!

    Nasa hrana dobi vitamine in minerale iz zemlje. Ce na zemlji rastejo GMO semena, to pomeni da se ob vsaki setvi mocno skropi s snovmi ki so za nas, bioloska bitja strupi. Ta zemlja je izredno osiromasena in toksicna. Hrana ki zraste na taksni zemlji nima skoraj nobene hranljive vrednosti. Zapolne zelodec, telo pa nima od tega skorajda nic.

    Zgoraj omenjeni film odlicno prikaze zlocin Monsantovega nacina delovanja in obupen boj za prezivetje malih kmetov ki se imajo naravno seme in skrbijo za zemljo!

    ReplyDelete
  10. Enkrat grem odgovrajat na vprašanje in sami grebatorji k se bašejo z gensko spremenjeno hrano :)...ne grem se več...:) :P

    ReplyDelete
  11. Da se hitro dodam:
    Monsanto ima za sabo predstavnke v vladi. Njihv cilj je kontrolirati hrano in s tem prebivalstvo po celem svetu. Semena ki so jih genetsko spremenili, so tudi patentirali. Ta semena vzlijejo samo ob njihovih skropilih in ko hrana dozori, v naravi vsebuje seme katero lahko naprej posejes. Tako se kmetje prizivljajo. A Monsantina semena so jalova in kmet mora ponovno kupiti goro semena od Monsanta.
    V zameno za biznis mu Monsanto dovoli da trguje na svetovnem trgu.
    Problemi so bili ko so Monsantina semena po "nesreci" padla iz mimo vozecega se tovornjaka na njihvo naravnega kmetovalca. Rastlina je zrastla in Monsanto se prikaze in kmeta obtozi kraje. Zgodi se dolga tozba ki se tkao dolgo vlece dokler kmet ne izgubi njive in kmetije.
    Kmetje so se zaceli zbirati v skupine in toziti Monsano, a to je tako ogromna posast ki ima za sabo vlado, da se jim prakticno moben ne more upreti. FOOD INC govori o temu in vsebuje intervjuje kmetov...

    Trenutno Indija tozi Monsanto in upam da bo zmagala! Monsanto je ukradel iz Indije ena semena, jih genetsko spremenil in jih skusal prodati naprej. To NI dovoljeno in Indija tozi! BRAVO!

    Videla sem tudi (ze pred leti) kako so kmetje v Indiji zazigali polja z GMO semeni! BRAVO!

    ReplyDelete
  12. Se en dober film ki se ga lahko kar na YouTubu ogleda je THE WORLD ACCORDING TO MONSANTO http://youtu.be/YH4OwBYDQe8

    Posveca se tudi boleznim ki jih dobijo zaradi kemikalij od Monsantovih zlorab (PCB v krvi!!).
    itd

    ReplyDelete
  13. Mislim da bo nekaterim vsec tale link na FBju za GMO Free Slovenijo! :-)

    http://www.facebook.com/For.a.GMO.free.Slovenia?sk=wall

    ReplyDelete
  14. No vidiva, da se je debata ohladila...midva pa samo razglašava še nagrajenca, in sicer tale Anonymous naju je najbolj prepričal. Če razkriješ svojo identiteto :), je nagrada tvoja.

    ReplyDelete