Sunday, August 28, 2011

Nicaragua

No prejšnjič nisva omenila meje med Panamo in Costa Rico. Obe državi sta med bolj razvitimi v Centralni Ameriki, ampak zaradi “narco trafikinga” si vzamejo cajt na meji. Na obeh straneh izpolniš vse dokumente, pobereš vse iz busa in se postaviš v vrsto, da te potem “temeljito” pregledajo …. no ja, bolj cajt si vzamejo, da pokažejo, da so carji, ker tolk kot so nama v ruzake pogledal bi lahko atomsko čez prepeljala, pa se nobenmu nebi niti sanjal. To pa zato, ker 2 človeka pregledata vse potnike ???? z nami vred pa so bili to 4 busi skoraj istočasno. No dva izbranca sta imela bolj temeljit pregled Smeško (predvidevava da pregled lukenj Smeško). Kako so ju izbral pa ne veva, al loterija al pa majo kak poseben način. No point je, da je trajala cela pot čez mejo za cca 500 metrov kar 4 ure!!

No ni nama bilo pa dolgčas, ker sva imela spet srečo (bolj Barby kot Simchy) saj so bili na najinem busu tudi neki “luškani” fantje ..hm.. po majicah in njihovi narcisoidnosti sva ugotovila, da so iz nekega tekmovanja “Mister Mundo”.

Print

Verjetno je bilo kako centralno-ameriško tekmovanje?? Po obnašanju sodeč bi imel Simchy sicer več sreče pri pecanju. Dejansko sva kar dolgo rabila, da sva ugotovila kaj so fantje, saj po izgledu sodeč, je bil prijeten le en, ki je bil malo podoben Denzel Washington-u, kar pa ni ravno reprezentativno za Centralno Ameriko!!?? Torej, ne veva, kaj pomeni po njihovo lep tipček?!?!

No meja Costa Rica-Nicaragua je bila tudi posebno doživetje. Za razliko od prejšnje, te tukaj skoraj noben ne povoha Smeško. Je pa nekaj drugega. Prideš na mejo in ti neki lokalci prodajajo listke (sej veste tiste imigration listke, k moraš pol pasoša prepisat pa povedat kje si bil in kje boš v državi…). No naju je zmotil, zakaj prodajajo te listke na izhodu iz Costa Rice (ne moreš nategnit popotnikov, ki so prestopil tolko mej peške kot midva …nekatere tudi ponesreči ilegalno … Nepal/Indija Smeško)?? No midva sva rekla tem lokalcem “No, No…” pa sva šla kar do okencev. Če hoče država, da kaj izpolniva, naj nama da kar lepo zastonj ta pildek!! No po najinih predvidevanjih ga na izstopu res nisva rabla Smeško… Je pa ena Švicarka plačala 2 USD za ta pildek Smeško No pol nama je rekla, da gre z nama peš čez mejo, ker ji bodo drgač zihr rikšo prodal za teh 200 metrov, kao da je prenevarno it peš ??!!

No sej pol te pa Nicaragua upali 12 USD po osebi pri vstopu v državo, pa še par dolarjev pri izstopu Smeško, pa občina na meji, ker hočeš na bus še 1 USD po osebi …

No dost o mejah…

Narava Nicarague je (kot pri ostalih Centralno ameriških državah) PREČUDOVITA. V bistvu vse od Kolumbije naprej, je narava nora… Ker je klima idealna celo leto in imajo polno dežja, je rastje neverjetno bujno in imaš konstantno 70 odtenkov zelene barve – pač džunglasto… Smeško Značilnost vseh držav tu v CA je, da so poseljene bolj na Pacifiški strani (recimo v Nicaragui predstavlja cca 60% tako imenovani “Caribski rain forrest”, kjer pa živi le cca 12% vseh prebivalcev).

Pacifiška stran v Nicaragui ima verigo vulkanov (cca 15), ki sežejo od meje Costa Rice, do Hondurasa, zato je tudi na zahodu zemlja tako rodovitna. Drugače pa je država relativno ravna (to je bil tudi en od razlogov, da so ZDA sprva tu hotele gradit kanal).

Drugi razlog za kanal pa je bil, da je 20 km od Pacifiške obale jezero “Lago de Nicaragua”, kateri se preko reke San Pedro izliva v Karibsko morje. Po tej reki so tudi Španci in kasneje gusarji prišli z ladjami čisto do kraja Cordoba.

CA_NI_00021

To jezero pa ima tudi prelep otok (Isla de Ometepe), ki ga sestavljata v bistvu dva vulkana.

CA_NI_00020

No jezero je dejansko eno izmed večjih na svetu, ki je nastalo, ker se je dejansko zemlja okoli vulkana (zaradi bruhanja lave) udrla. Otok pa je največji vulkanski otok v sladkem jezeru na svetu.

Kar naju je presenetilo pa je, da sva (prvič na tem potovanju) videla da ima Nicaragua vetrnice za elektriko?!?!? in to najbolj revna država CA???

CA_NI_00120

Kasneje sva zvedela, da uporabljajo tudi termalne elektrarne???? No glede na to, da je veliko teh vulkanov aktivnih je kar logično. Hvala bogu, da jim je potegnil, da lahko izkoriščajo to energijo.

Najina prva postaja je bil San Juan del Sur…

CA_NI_00030CA_NI_00040

…obmorsko mestece (tokrat Pacifiška obala), ful lepo, turistično…sva se šla kopat…pa glej k je tut Pacifik tuki ful vroč. Je ful valov in je raj za surfarje.

CA_NI_00060CA_NI_00050

No midva sva šla raje na nočni izlet na bližnjo plažo opazovat želve, ki pridejo na plažo valit jajčka za nove želvice.

CA_NI_00070CA_NI_00080

Želva nekaj mesecev nabira “spermije” od večih moških želv… pol gre pa cca 3X na leto, vedno na isto plažo (aja to je plaža kjer se je tut sama rodilaSmeško) valit jajca. Počasi se privleče na rob plaže, izkoplje luknjo, pol pa pade v trans in začne valit jajca. Ta proces smo lahko nemoteno opazovali na razdalji pol metra…baje je tok v transu, da jo nič okoli nje ne moti. Ko zaključi… si malo odpočije…potem pa rabi kake 20 minut, da zakoplje luknjo, jo potepta in zakrije !!!kao!!! sledi za sabo. Če bi vedla kok slabo jih zakrije, ji ne bi bilo čudno, da preživi ravno ena na 1000 želv!! Potem pa rabi še kake 20 minut, da odtaca nazaj v vodo.

Na to plažo vsako leto prihaja na tisoče želv, včasih pride tut 80 želv naenkrat. Mi nismo mel te sreče in smo pogledal to eno. Sva pa zvedla še par zanimivosti in sicer da so največje tut do 4m s 900 kg!!! fak to pa je masa. Želve niso kot ribe, da bi ble lahko skoz pod vodo, ampak hodijo na površje po zrak. Pod vodo zdržijo cca 1 uro. No in ta največje se lahko v tem času potopijo kao do 1000 m globine?? Matr morjo spidirat!! So pa najstarejša žival na zemljiSmeško, živijo cca 150 let.

Tu sva poskusila tipično lokalno pijačo Macuá…mljask!! je pa koktejl iz belega ruma, soka limone in guave, najin pa je mel še sok marakuje…joj božansko.

CA_NI_00055

Pa sadje…je božansko…

CA_NI_00090CA_NI_00100

CA_NI_00110

Po ogledu želv, sva naslednji dan odrinila preko mesta Rivas do Granade, eno najlepših kolonialnih mest…jah res par kvader, ostalo pa spet sranjeSmeško.

CA_NI_00150CA_NI_00170

CA_NI_00160

Mesto je ob jezeru in sva pričakovala kako riviero??? ne?? jezero je usrano in se ne da kopat v njem, pa prav nič turistično ni urejeno. V tem jezeru pa je neka posebna vrsta morskih psov, ki so po reki priplavali iz Karibskega morja v to jezero in lahko živijo tako v slani kot v sladki vodi.

Po celi Nicaragui lahko vidiš posledice državljanske vojne (porušene al pa preluknjane bajte) in pa hurikanov. Najhujši je bil leta 1998 Mitch…jim je del države dobesedno zrušil.

Iz Granade sva pičila v Managuo, glavno mesto. Itak, tko kot sva pričakovala, da bo zgledalo velko mesto v Srednji Ameriki…gužva, svinjarija, ne baš varen občutek,…

CA_NI_00180CA_NI_00280CA_NI_00270

Sva bla en večer na mestnem busu in smo doživeli na pravo dirko po cesti. Spet sta dva busarja tekmovala in naš je izvedel trik iz ameriških filmov, ko sekaš krožni promet preko bencinske!!! Tokrat naju je blo res, res strah…še lokalci so se vsi drli, če je normalen, pa da nas bo ubil!! Morte si predstavljat en bus “Ko to tamo pjeva”, k nori 100 km/h po cestah v prometni konici in dela polno prekrškov!!

CA_NI_00200

Mesto nima nekega mestnega jedra. Sva šla pogledat kao historičen del mesta, pa sva bla samo midva in par policajev?? Je pa vse na pol zrušen in vidno nevzdrževano, zapuščeno…s par izjemami…

CA_NI_00260CA_NI_00250

Tem kurcem prou dol visi za kulturo. Imajo na primer en park v spomin revoluciji in v želji po miru, kjer so na en hrib odvrgli vso orožje in ga zalili z betonom.

CA_NI_00240

Če ta hrib ne bi bil zdaj zaraščen!! pol bi bil res zanimiv spomenik, ker se kljub temu vidi zarjavele puške kako štrlijo iz hriba.

Bolj zabavno je blo, ko sva šla na najvišji hrib sredi mesta, ki je direkt nad enim kraterskim jezerom….in Simchy…theee….se je šel dol grede, namest šetanja, spustit po žici… t.i. ”canopy tour”.

CA_NI_00310

Na koncu je žrel od navdušenjaSmeško.

Aja pa še to…midva iz džungle pobegneva stran od kač, insektov,… pa prideva v glavno mesto…IN…pred glavnim fancy šoping centrom na avtobusni postaji …

CA_NI_00190

…1m velika kača!! ta prava!!

Najbolj, da pobegneva naprej…

… cel dan sva se presedala po busih v upanju, da prideva čim dlje v Hondurasu.

Papa Nicaragua…pa spet 2$ na osebo za izhod!!

CA_NI_00360

No prišla sva v Honduras, do mesteca DanliSmeško, luškano mestece med hribi, kjer se je ravno začenjala enotedenska fešta “Fiesta del maiz”…

Sva se pa spet malo prestrašila v kakšno državo sva pa zdej pršla…na meji sva vidla mali kamionček k prevaža hrano in voznika je spremljal varnostnik z ogromnim šotganom!! očitno se velik krade v tej državi??!

5 comments:

  1. Odlično :), želve so cool in šotgani :) :P . . . Uživajtaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  2. Uživajta v koruzi na 100 načinov.

    ReplyDelete
  3. Marija o koruzi .... je torej maiz koruza? Ful zanimivo ... jst tud glasujem za želve, pa un spomenik!

    ReplyDelete