Wednesday, June 6, 2012

Zhongguo - četrtič

Kot se spodobi za Kitajska mesta je tudi Hangzhou nagneteno mesto. Spet ima preko 5 milijonov prebivalcev. To seveda pomeni, da ima 2 železniški postaji in 4 medkrajevne avtobusne postaje. Prispela sva v zahodni del mesta in nato potrebovala komuniciranje v perfektni Kitajščini, da sva zamenjala prvo 2 busa, da prideva do vzhodne železniške postaje in nato še dva busa, da prideva do hotelčka (čeprav piše na netu, da je hotelček 5 minut vožnje stran od železniške – mogoče z motorjem in če ne upoštevaš prometnih pravil Smeško).
Po 4 urah vožnje po mestu sva končno prispela do hotela in končno je bil hotel v bolj kitajskem okolišu (majhne uličice, polno trgovinic in “restavracij”). Temu primerno pa je bilo tudi svinjarije na ulicah za izvoz (to je prava slika dejanskega stanja v Kitajski).
052_Kitajska_03900052_Kitajska_03910
Ata v hotelu je bil zelo prijazen in je govoril bolj pokvekano "rusko” angleščino. Ko je razložil, kako prideva z busi do raznih znamenitosti in trgovin sva dojela, da sva cca 20 km od vsega, kar naju zanima.
Star del mesta je res luškan. Postavljen je okoli prelepega jezera in presenetljivo, ni popolnoma zrušen oz. zamenjan z novimi zgradbami, kar je navada na Kitajskem. Je zelo petično zrihtano, ker je to vikend destinacija za Shanghai-čane(1,15 ure s hitrim vlakom … skoraj toliko kot z busi od najinega hotela Smeško).
052_Kitajska_03960052_Kitajska_03950
V starem delu sva si ogledala staro tradicionalno bolnico in lekarno. To pa je, kot da bi šel par sto let nazaj. Prav tako zgleda tudi glavna sprehajalna ulica in okoli jezera.
052_Kitajska_04040052_Kitajska_04100
Je pa drugače mesto zelo moderno. V trgovinah sva opazila milijon evropskih produktov, ameriških pa ne?? Sva razmišljala, da mogoče imajo Kitajci dovolj svoje “cheap” robe, da ne rabijo še ameriške uvažat. No kvaliteta in luksuz za malo premožnejše pa pride iz Evrope…theee!!
Hvala bogu, da se premikava proti severovzhodu, kajti angleščina postaja vse bolj pogosta in boljša.
Končno sva se odpravila proti Shanghai-ju. V bistvu je bolj zjahan kot ostala mesta, kar pa je zanimivo, saj je bilo vse moderno v bistvu zgrajeno v zadnjih 20tih letih?!?!? Mesto pa ima tudi stare dele kot so koncesijski “Bund”,   “French concession” in “The Old town”.  Vsi so zelo lepi in dajo zanimiv pridih mestu.
Vsi trije deli se nahajajo na eni strani reke, medtem, ko je na drugi strani reke nov in ultramoderen Pudong.
052_Kitajska_04310052_Kitajska_04340052_Kitajska_04400052_Kitajska_04460
052_Kitajska_04330
Je zanimiv občutek, ko se sprehajaš ob reki in imaš na eni strani Bund s 100 let starimi zgradbami, na drugi strani pa Pudong z nebotičniki in ultramodernimi objekti. Vse je zgrajeno v zadnjih 25 letih.
052_Kitajska_04320
Tu pa se pojavi en zanimiv problem. Predenj so začeli graditi nebotičnike, so bila na tej strani reke samo riževa polja. Kar pomeni, da je zelo namočeno področje. Baje noben ni čisto prepričan, kako bo to vplivalo na stabilnost zgradb. Se jim bodo začele pogrezat, nagibat kot v Pisi? Že sedaj so določeni temelji poplavljeni, kar pa se tudi vidi v metroju na stenah?!?!?!
Sva si pa šla seveda pogledat “Shanghai urban planning exibition hall”. Zelo lepo je prikazana zgodovina mesta, od časov ko je bilo ribiško mesto, do okupacije zahodnih sil (koncesije), do ultramoderne metropole.
052_Kitajska_04480052_Kitajska_04500
Prikazani so razni gradbeni podvigi, kot na primer, ko so med Bund-om in kanalom naredili sprehajalno pot in park. V ta namen so morali 8-pasovnico zožiti na 4 pasove in v zameno narediti dva tunela pod zemljo in zgradbami (Na Bundu nikjer ne vidiš kje gredo avti not in ven Smeško).
Prikazani so tudi razni plani ultramodernih naselji, letališč, železniških, ki so ali še bodo zgrajeni. Morava pohvalit 3D film prikaza razvoja mesta:



Pohvalijo se tudi s tem, da so kapaciteto nastanitve v Shanghai-ju povečali iz 4 m2 na 16 m2 na osebo v 30 letih. To se nama zdi sicer realno a nesmiselno, saj je veliko zgrajenih zgradb, ki povečujejo razpoložljivo kvadraturo, še vedno brez lastnika, ker si jih glede na cene, ljudje še vedno ne morejo privoščiti (To se opazi po nenaseljenosti blokov po celi Kitajski). Torej je bivalna kvadratura na osebo še vedno nizka. Po najini oceni je razmerje med kvadratnim metrom nepremičnine in povprečno plačo še vedno višje kot pri nas.
Mit o azijskem zmaju se nama je dokončno podrl in definitivno ne bruha več ognja, ampak samo še paro spušča. Od kar sva prišla na Kitajsko sva imela čuden občutek, da nekaj tukaj ne štima, saj se samo gradi in gradi in gradi…ne pa prodaja, torej z investicijami v infrastrukturo dvigujejo BDP! Pogovarjala sva se z drugimi popotniki in so tudi imeli tak čuden občutek. No zato sva si vzela en dan, da bolj pogledava določene podatke o državi, prebereva nekaj revij in strokovnih člankov in sva prišla do zaključka, da je ta čudežna država bolj lari fari. Gre po isti poti kot druge zgodbe iz preteklosti (Azijski tigri, Japonska, Brazilija, itn…). Tako da nisva več ziher katera ekonomija je sploh zdrava dan danes Smeško.
No kot se spodobi za tako trgovsko mesto, ti seveda na vsakem bolj prometnem vogalu prodajajo vse “fake” proizvode, od torbic, cunj, telefonov, ročnih ur, itn. Bogati Kitajci pa vedno raje uživajo v italijanskih testeninah in francoskih vinihSmeško.
052_Kitajska_04870052_Kitajska_04640
Znani pa so tudi po nategu s čajem. Pač mladi pristopijo k turistom in ti pod pretvezo učenja angleščine predlagajo, da greš z njimi v staro čajno hišo na testiranje čajev. No te čaji pa so zelo dragi Smeško! Še dobro, da se nama take stvari zdijo vedno sumljive in prebereva sekcije v Lonely-ju, ki na to opozarjajo. Kolegi iz hostla so nasedli in jim je bilo čudno, da so plačali 50 EUR po osebi za pokušino 3 čajčkov Žalostni smeško. Čudno nama je, da se upajo turiste okoli prinašat. Preverjala sva, kako je Kitajska varna za turiste in sva ugotovila, da so kazni, če narediš kaj turistu, 3x večje kot normalno.
V mestu sva si privoščila še res potrebno striženje. Izbrala sva frizerski salon, ki je bil res nobel. Prinesejo meni (ker tokrat angleščina ni pomagala), da izbereš kdo te bo strigel (od pripravnika - cca 6 EUR, pa do executive designer-ja - cca 50 EUR). Pol te pa začnejo pedenat. Pride ena, ki ti pere in hkrati masira glavo. Potem te odpelje na izpiranje, kjer se dejansko uležeš in ti spira in spet masira glavo in vrat. Potem te odpelje na sušenje in pride spet nov del masiranja glave. Po cca 1 uri pranja in masiranja glave, ti še očisti ušesa s palčko in odpelje na striženje. Ne samo, da sva prišla ven lepša, ampak tudi popolnoma sproščena Smeško.
052_Kitajska_04210
Še ena zanimivost Kitajske. Kot vsi vemo so nenormalno vraževerni. Kupujejo razne amulete, kipce in počnejo rituale za dobro prihodnost (prosperiteto oz. denar). Tudi za novo leto si recimo voščijo: “Čestitke in naj se ti premoženje poveča”. Druga stvar, kupujejo razne zvarke in hrano (ptičje gnezdo iz sline, plavutke morskega psa, itn), ki naj bi bila ultra zdrava in naj bi povečevala spolno moč, dolgo življenje, močen “chi”, itn… Primer vsemogočne korenine Ginseng za cca 4.000 EUR Smeško.
052_Kitajska_04580
Poleg omenjenega tudi vse gradijo po principu Feng shui, kar pripelje zdravje, bogastvo in srečo v hišo. Vse skupaj je malo čudno in je dokaz, da te stvari očitno ne delujejo. Ker glede na vse kar počnejo, bi morali živeti vsi preko 100 let in bi morala Kitajska biti že 1.000 let nazaj najbolj bogata država?!?!
052_Kitajska_04750
Šla sva si pogledat še pomorski muzej. Zakaj? Trenutno bereva eno knjigo od tipa Gavin Menzies, ki je napisal par knjig na temo kitajske zgodovine in njihovega dejanskega  (nam skritega) vpliva na Evropo v 15 stoletju. Na kratko, naj bi njihov pomorščak Zheng He preplul svet daleč pred Evropejci in odkril Amerike in Avstralijo 1422 leta. Nato pa naj bi prinesel vso možno kitajsko znanje in mape sveta v Benetke 1434. S pomočjo teh map, naj bi šli Kolumb in kolegi do Amerik. Ostalo znanje pa so Da Vinci, Galileo, Kopernik in kolegi kopirali (astronomija, navigacija, orožje, mostovi, helikopter, itd…).
Žal je v muzeju prikazana samo trenutno priznana zgodovina. To je, da je Zheng He pač plul vse od Japonske do Egipta in v Mediteransko morje do Benetk. Drugače je po najino teorija zelo verjetna in so veliko znanja Kitajci prinesli k nam, a že kot v knjigi omenja, so to znanje Kitajci pobrali po celem svetu in ga niso sami razvijali, temveč so ga skupaj zbrali in v enciklopedije zapisali (pač 2000 kitajčkov je prepisovalo stvari v knjigo). Med drugim so skupaj zbrali Egipčanska, Grška, Rimljanska in Perzijska spoznanja. Torej se naši veliki iz srednjega veka ne lažejo, ko pravijo, da smo v Renesansi na novo odkrili Rimska in Grška učenja. Pač Kitajci so samo vse skopirali (kot tudi danes počnejo) in skupaj podatkovno zbrali v bazo (kot danes počnejo), da so nam nazaj dali, da mi razmišljamo in stvari nadgradimo.
052_Kitajska_04670052_Kitajska_04690
Zgodovinar Đuro, kaj je tvoje mnenje? Smeško
Zdaj greva pa počakat mami Marijo, ki naju pride obiskat. Kot se spodobi, bo prišla iz letališča do mesta z trenutno najhitrejšim vlakom na svetu (Maglev vlak Smeško). V 8 minutah pride iz letališča do centra mesta, ki je stran 30 km.
052_Kitajska_04900052_Kitajska_04920
052_Kitajska_04930
Še kako zgleda, če gre poba v skladišče v trgovini Smeško:
052_Kitajska_04650
In pa seveda še en super prevod:
052_Kitajska_04720

4 comments:

  1. hoj! tudi jaz sem bil v skoraj istem casu na kitajskem :) in moram reci, da mi je bila precej zanimiva ter kompleksna dezela. kompleksna zato, ker je tako velika in vecplastna. na zalost moram za ljudi reci, da so res eni pujsi (brez olike, morale..), ampak ce jih ujames v bolj osebnem trenutku, znajo biti cisto "ok" :)

    na dusek sem prebral vseh 6 vajinih postov.. ce dodam se obcutke z mojega tripa, si se vedno ne morem ustvariti cisto jasne slike (ze prej omenjena kompleksnost:) - ali nas bodo zaradi svoje velikosti pojedli ali bo po vajino zmaj izbruhal paro in padel v recesijo?
    glede na to, da v mestih v grobem zivi recimo 500mio ljudi, se vedno ostane 1mrd ruralnega prebivalstva, ki bi radi dosegli standard npr. povprecnega shanghaicana. se mi zdi, da imajo tukaj se en kup ene zaloge notranje potrosnje, ki jih bo (vsaj se nekaj casa) gnala naprej (?).

    v grobem bi pa rekel, da je kit. kot nekdo, ki je na hitro obogatel in ne zna delati z denarjem (se obnasa kot en kmet - vrednote so sle v pozabo, vidijo samo se hitri kapitalisticni life), kar je pa skoda - za njih in za Zemljo :/

    happy travels se naprej :)

    ReplyDelete
  2. Hvala za mnenje...bi bila pa nadaljna debata predolga za na Blog in predlagava, da gremo v Sloveniji na eno PIVO:))

    ReplyDelete
  3. javi svoj tel al pa mail..pa te kontaktirava

    ReplyDelete