Saturday, September 24, 2011

ZDA - Florida–Key West & Miami

Takoj naslednji dan po nakupu avta sva šibnila proti Key Westu.

US_FL_00120US_FL_00150

US_FL_00130US_FL_00140

Bil je petek in malo sva se bala gužve, ampak na koncu sva imela veliko srečo z izbiro vikenda. No pot do tja je neverjetna. Peščene plače, luškane hišice, čisto, travca pokošena… american way.

Zavila sva še pogledat Everglades, pač “swamp” z milijon komarji, krokodili in kačjimi pastirji.

Ko sva se začela približevat Key Westu sva srečevala vedno več in več motoristov na Harley Davidson motorjih. Jupi, imajo nek dobrodelni “ride” od Miamija do Key Westa. Napoti so imeli “check points” kjer so se morali pofočkat, spit kak pirček in pojest kak burgerSmeško.

US_FL_00210US_FL_00220

Midva sva zaenkrat samo opazovala, saj sva imela v planu, da se greva naslednji dan potopit na potopljeno US vojaško ladjo na cca 30 metrov. Ta plan je na koncu splaval po vodi, ker so nama v “dive shop”-u rekli, da dovolijo potop samo tistim, ki so se v zadnje pol leta vsaj enkrat potopili na 30 metrov in imajo vsaj 20 potopov za sabo. No nič od tega, greva pa lahko zvečer ga žurat z bikerjiSmeško.

No na poti sva odkrila javno plažo s super duper tuši…tako da sva v Key West prišla čista in dišečaSmeško.

US_FL_00170US_FL_00180

Parkirala sva v centru ob cerkvi in tvegala, da naju sredi noči spodijoSmeško. Spanje je bilo super, no še prej pa ŽUR do konca!! Teli američani niso gladki…ko se jim odpuli, se jim očitno do konca. V mestu je bilo ziher 5,000 bikerjev z noro predelanimi motorji…res “pimp my ride” scena. En je imel na motorju mašino V8 od truck Chevy-ja, cel motor pa naj bi tehtal 0,5 tone. Kako to pelje model nama ni ravno jasno. Videla sva tut enega Harlija iz oddaje k jih družina sestavlja …črno - rdeč, s pajčevinami za blatnikeSmeško.

Sprehodila sva se po glavni ulici….bandi so špilal na vsakem vogalu, določene babe pa šetale zgoraj brez…neka nova moda v ZDA, ko majo samo niple pobarvane??Smeško Se je Simchy preveč nagledal in fasal ječmen na očesu…ga uspešno zdravi s kremcoSmeško.

US_FL_00240US_FL_00230

Midva sva se na koncu zatekla v en bar in spila kak pirček, kokteljček preveč. Naslednji dan sva mela rahel glavobol. Poskusila sva tut nek “jelly shots”. V bistvu žele iz sadja in alkohola, poje se ga pa s smetano.

US_FL_00242

Naslednji dan sva ponovila kopanje in tuš na plaži ter se vrnila v Miami. Razlika med plažami tu in v Centralni Ameriki je samo v ČISTOČI, morje je slano in toplo, plaže peščene, palmice, zažgane mamce….

V južnem delu širšega Miamija sva ponovila vajo in se najedla ter na parkirišču od trgovinskega centra zaspala. No tokrat naju je prvič ob 4ih zjutri en zbudil, ko je potrkal na okna avta Žalostni smeško. “You can’t be here, it is a private property, you have to leave.” No pa sva se umaknila do druge štacune, ki je 24 ur odprta, da ne bova tolko sumljiva. Marsikje piše, da je privatna zemlja in da ne smeš parkirat preko noči, tako, da sva že mal dvomila, kje dejansko bova lahko spala v avto, kot sva brala na netu, da se da. Edino za Wal Mart sva brala, da dovolijo spanje na parkirišču, a sva v Miamiju videla samo enega. Očitno je ta del prebogatSmeško.

Ker sva še vedno z začasnimi tablicami in čakava ta prave sva se odločila pregledat razne dele Miamija in opravit kako ameriško opravilo Smeško nakupovanje.

Pogledala sva si med drugim Little Haiti, revni del pretežno črnsko prebivalstvo in pa pisane hiške…

US_FL_00290US_FL_00300

Miami Downtown, za bruhat bogat del, v bistvu poslovni del, stolpnice, glavne banke, široke ceste in lepi parki,…

US_FL_00050

Little Havana s Calle ocho, pretežno špansko prebivalstvo, pretežno bogato, španske hiške, kot piše v Lonely-ju “most prominent community of Cuban Americans in US”, povsod prodajajo kubansko kavo in cigare Smeško

US_FL_00310US_FL_00320

…in seveda Miami Beach (podnevi in ponoči!!), matr to pa je “stinking rich”. Od luksuznih avtomobilov se ti zvrti v glavi.

US_FL_00010US_FL_00020

Med večerno vožnjo po promenadi (Art Deco district) sva naredila celo spisek katere bi si kupila, seveda če bi imela denarSmeško: Porche Chayene, Nissan Infinity G37, Mustang!!!!!, Lincoln Navigator…

US_FL_00030US_FL_00040

Neverjetna razlika je od soseske do soseske… Ene so čiste, bogate, luksuzne, druge umazane, razpadajoče, kot da bi bil 30 let nazaj. V določenih delih, ko greš v trgovino govorijo samo špansko in imaš občutek, da nisi zapustil Centralne Amerike. No luksuzni deli, sva kasneje videla, se začnejo šele malo bolj severno, npr. Fort Lauderdale

US_FL_00250

in pa neverjeten !!!!!! Palm Beach!!!!! To pa je NEVERJETNO – kakšne graščine na otoku?!?!?! Vendar redkokatero sploh vidiš v celoti, ker so za visokimi ograjami oziroma 5 metrskimi živimi mejami (seveda zelo lepo obdelanimi Smeško). Aja na cesti pa ne vidiš žive duše, očitno so malo prestrašeni glede na to h kateri kasti pripadajo.

US_FL_00260US_FL_00270US_FL_00280

Ogledala sva si tudi “Tropical fruit garden” (podobno nama ni uspelo v Hondurasu), kjer imajo milijon vrst sadja, me drugim 270 vrst Mangotov. Bi Barby kar tam ostala, če bi bila sezona Smeško.

US_FL_00340US_FL_00330

No, nakupovanje je bila pa prvovrstno doživetje.

US_FL_00350

Rabila sva par zadev (recimo Simchyju so ukradli kratke hlače – predvidevava da ponesreči, ko so se sušile v Hondurasu Smeško, kakšne majice, kopalke, šlape so znucane, pa seveda dolgo obljubljeni nakup iPhona, da lahko slikava Smeško).

Cunje so “!!!!!” neverjetno poceni. Vse je non-stop na nekih popustih. Recimo majica 5USD, kratke hlače 10USD (znižane iz 50????)… Nakup iPhona pa je malo bolj kompliciran. Prodajajo pakete AT&T in podobno za do 200 USD, kar pa kot tujec brez US osebne ne moreš kupit. Če kupiš zaklenjen rabljen telefon za njega odšteješ kakih 350$ in ga odkleneš s pomočjo navodil na netu, a problem je v tem, da se bo z naslednjo posodobitvijo spet zaklenil, itn…. Sva se odločila, da se greva v MacStore malo pozanimat, saj midva rabiva do vrnitve samo fotič in podobne stvari in ne telefona. Nama je prodajalec rekel, da se ne splača iPhone kupit, če ne rabiva telefona (cene so od 700-850 USD, kar je še vedno bistveno ceneje kot pri nas) in naj raje ker drug produkt kupiva za najine potrebe…. No na koncu sva se odločila, da nič z Applovimi produkti (iPod Touch za razliko od iPhona dela zelo slabe slike) in sva kupila spet trotel fotič za 100USD (ima pa 14Mb pixlov, HD kamero, touch screen…), a so tud pri nas tako poceni?????

Zdaj bova spet midva na slikcah Smeško, ker naju tolk pogrešate Smeško.

Poleg nakupovanja sva imela še en pomemben opravek in sicer pranje cunj, malih in velikih ruzakov, torbic,… skoraj vse kar imava. Čakala sva na ZDA, ker tukaj so pralnice na vsakem vogalu in imajo mašine tut za 16kg, ravno prav za VSE ruzakeSmeško. Zdaj ne dišiva samo midva ampak tudi najina robaSmeško.

US_FL_00360US_FL_00370

1 comment:

  1. I phone je pri nas v prosti prodaji od 600 - 700 € je pa tko da bodo pomoje cene še padle ker baje prihaja ven že 5 ka kukr vem nej bi bla predstavitev v ameriki že 4.10. letos. Glede fotkičev pomoje bi se ga dal dobit za podobhen dnar odvisno od znamke itd,.. kolk stanejo pa I-PADi, to nej bi se splačal baje javta ceno da vidmo ??

    ReplyDelete