Wednesday, September 7, 2011

Guatemala

Pa sva prišla do prvega večjega historičnega kompleksa ljudstva Maya. V tem območju so bili nekje v obdobju med 700 p. n. št. in 900 n. št. To je tudi glavna zgodovinska atrakcija Gvatemale. To se opazi že ko prispeš v cca 50 km oddaljena kraja Santa Elena in Flores, kjer se vse vrti okoli tega. Kjer je denar (turizem), je tudi območje malo bolj urejeno.
CA_GU_00152CA_GU_00156
CA_GU_00150CA_GU_00160
Zanimivost otočka Flores zraven Santa Elene je, da je bil zadnja postojanka Itzalesov (te ki so bili pregnani iz Chichen-Itze). Španci so jih podjarmili šele 1697. Žal so bogaboječi Španci porušili vse objekte in piramide na otoku, tako da dandanes zgleda kot mediteranska vasica.
No posebnost Tikala je, da je za razliko od ostalih ruševin Maya civilizacije skrit popolnoma v deževnem gozdu. Piramide so sprva zgledale kot hribčki, po tem ko so začeli odmikat drevesa in zemljo pa so se začeli odkrivati neverjetni objekti. V višku civilizacije naj bi tu živelo cca 100.000 ljudi?????
CA_GU_00190CA_GU_00210
Je prav zanimivo ko hodiš po parku sredi gozda in se pred tabo kar naenkrat pojavi 50 ali 60 metrska piramida, 100X100 metrov park ali kak drug objekt. Ni potrebno reči, da arheologi delajo tu že več desetletji in bodo najbrž še enkrat tolk časa brskal po gozdu.
CA_GU_00230CA_GU_00200
Poleg sprehoda na par piramid pa daje celotna tura malo mističen občutek, saj se konstantno sprehajaš po neobdelanih potkah po gozdu, okoli tebe polno opic, ptičev in vrst rakuna (Pisotes)…. Hkrati pa različne živali spuščajo neverjetne glasove… Park zaseda cca 16 kvadratnih km… Ko pa greš na piramido pa vidiš okoli in okoli kilometre in kilometre ravnine posejane z deževnim gozdom… Vse skupaj je pravo doživetje Gibsonovega filma Apocalypto.
CA_GU_00250CA_GU_00260
CA_GU_00285CA_GU_00290
CA_GU_00300CA_GU_00310
Po celem dnevu sva se vrnila v Santa Eleno. Vse pa ne gre kot po maslu Smeško Sprva je mini busku šla guma, tako da smo morali dol in počakat, da jo zamenjajo, kasneje pa so se mu še zataknila vrata, tko da nihče ni mogel z busa Smeško… Sopotnik je rekel :”I wander what is next”.
Glede na vročino, ki jo imajo čez dan, je potrebno Guatemalce pohvalit. V mestu so vse ceste in pločniki (seveda v kolikor niso iz peska Smeško) narejene iz betona. To pomeni, da čim zaide sonce se lepo shladi na 20-23 stopinj. No kanalizacije pa ne znajo delat nikjer v CA, sploh ker še vedno mečejo smeti povsod. Tko, da kjerkoli ščije, se voda nabira na cestah in si do kolen v vodi!!
Drug dan sva pičila naprej proti Coban-u, kjer sva na busu spoznala prijetnega Angleža (ni potrebno reč dvakrat, da ni manjkal angleškega humorjaSmeško). No na busu smo mal pričal tudi z domačini in zanimivo je en rekel, da najbrž še večino Maya naselbin niti nismo našli v deževnem gozdu in da možno, da kje živijo še danes čisto po svoje. Sred poti pridemo do reke in spet ni mosta. Imajo zanimivo urivanje kdo bo šel prej na splav?!?! Noben ne upošteva kakšne vrste Smeško. Splav pa se zanimivo poriva čez reko. Proti toku sta obrnjena dva čolna (en na začetku in en na koncu splava) in ga porivata.
No v Coban sva prišla pozno v velikem nalivu (baje dežuje vsak popoldne) in našla zanimiv hotel. Cela vas pozna tipčka, ki ga vodi, ker ima cene kot na primer 73,80 ketzalov?!?!? Baje se je odločil, da rabi XX dnarja pol pa je gor nabil še davk in neke procente in ven dobi smešne cene Smeško.
Vasica je bila včasih polna Nemcev, samo so jih med 2 svetovno vojno po navodilu ZDA izgnali, ker so podpirali Nacije. Tako, da se opazi še kakšna hiša v bolj nemško/alpskem stilu Smeško. Glavni produkt okolja pa je KAVA!!! Smeško Tko, da sva šla na ene 5 kav čez dan. V bližini Cobana (Chamuy) je neverjetna narava … “Kras” in greš kot pri nas lahko v jame, plavat v jezerca ter se spuščaš po luknjah (ala kanjoning), itn. Ker pa je veliko deževalo v zadnjih dneh sva to raje preskočila, ker nikoli ne veš kolko bo vode v jamah. Tko, da sva šla naprej v Huehuetenango.
Na karti to niti ni daleč (cca 150 km) ampak rabiš zamenjat 3 mini buse in cela pot traja 6-7 ur??!?!?!!? Kmalu ti rata jasno zakaj. Na vsakih 100 metrov je mal ceste zasute z zemeljskimi plazovi, na vsakih 300 metrov pa mal ceste manjka Smeško. No na enem delu je manjkalo celih 500-1000 metrov ceste ?!?!?? tako da so naredili obvoz, ki pa gre čez privatno zemljišče. Ker je privat, je lastnik postavil zapornico in pobira cestnino Smeško. Drugače pa je narava nora.
CA_GU_00320CA_GU_00340CA_GU_00360CA_GU_00350
Po celodnevnem fjakanju sva prišla do mesta (skoraj na 2 tisoč metrih in bolj hladno). Sigurno ni komarjev, mal se bova ohladila, pa dobr bova spala. Najdla fini “basico” hotelček, velke preproste sobe in pocen (7USD za noč za oba Smeško). Prošetava po mestu, greva na kofe in Wi-Fi, ker najin “basico” nima tega, itn…
Ko se vrneva, sva hotla v sobi dat polnit najin računalnik, ko ugotoviva, da nikjer v sobi ni štekerja?!?!?!? HMMMM…tole je pa mal čudno, preveč “basico”??!! Sva šla gospo vprašat kako je z elektriko in ta pravi NINI, tole je “basico”…nista vprašala, če je elektrika?? Barby: “Electricidad es una cosa muy basico!!” …in gospa nazaj… nene, tukaj je elektrika fuuullll draga in če že lahko prineseta k meni polnit kak telefon, samo kompjuter pa žal ne!! ker ful varčujemo … kjer drugje bi plačala enkrat več kot pri meni.
Kaj čmo, sva se sprijaznila….pač bova brala knjige za spremembo. Najprej sva še pomislila, da bi zamenjala hotelčel, a se nama iskreno ni daloSmeško. No še dobro, da se nisva preselila, ker je itak čez kake pol urce po celem mestu zmanjkal elektrike… spet redukcija!!… in pride gospa potrkat na najina vrata, če želiva svečo, da bova kaj vidla… ja prosim noSmeško … sva mela večerjo ob svečki..iiiii…in glej elektrika je prišla nazaj. Zgleda kot da bi v nedeljo ob cca uri za mašo, pač izkljopil elektriko…nagnal folk v cerkev, pa še mal prišparalSmeško.
No drug dan pa do meje z Mehiko.
CA_GU_00380CA_GU_00390
Sva pa dve stvari pozabla že prej napisat…
  • Nikaragva
V Nikaragvi gledava TV…neko limonado od WBSmeško , ko kar naenkrat vse zmrzne / šumi. Šaltava po TV in samo na parih kanalih prenos govora predsednika države??!! halo… res šaltava ko budale in nič drugega. Pa sva rekla, da ga bova malo poslušala…kar neki…ni baš retorik. No to niti ni čudno za politika, da nič ne pove, je pa zanimivo, da so tu politiki oblečeni čisto drugače, kot pri nas…nič obleke in kravate, ampak preprosto s polo majčko in usnjeno jakno. Se vidi, da želijo vzpostavit imidž, da razumejo preprostega delavca / kmeta. Point oddaje je bil naslednji. Novembra imajo volitve in pol države nima osebnih izkaznic  Smeško in itak, da pol ne moreš volit…. Ko nama je to že en prej na ulci povedal sva mislila, da je za nalašč tako. No g. Predsednik je javno povedal, da ma on tud neveljavno osebno (potekla 2006) in da bo vseeno z njo šel volit in da v teh izrednih razmerah gredo vsi lahko z neveljavnimi osebnimi volit, v 2012 pa bodo zrihtal da vsem zamenjajo osebne?!?!?!? – to pa je banana država Smeško… No ko je zaključil, so se na TV pojavili tudi drugi programi?!?!? No, se jih štekaš, … pol nepismenih, noben časopisov ne bere in ne gleda poročil… gledajo sam limonade na TV in na ta način jih prisiliš, da te poslušajo in neki zvejo.
  • Honduras
V Hondurasu na karibski obali v vasici Tela…država je drugače kao ful homofobična… nama je pozno ponoči nekdo potrkal na vrata (transvestitek) in ko sva odprla je povprašal po Juan-uSmeško … sva samo prijazno rekla, da ga žal tu in…in se je prijatu samo lepo nasmehnu in šel naprej trkatSmeško.

3 comments:

  1. Še dobro, da tokrat nisi pustila Simona samega...

    ReplyDelete
  2. Odlično popotnika...srečno naprej :)

    ReplyDelete
  3. Zanimivo, zanimivo ... def največ točk dobi tale Nikaragvin predsednik :) ...

    Pa, sorry ... Apocalypto je bil grozljivka na kvadrat, tole pa deluje zelo prijetno ...

    ReplyDelete