Thursday, July 18, 2013

Šri Lanka–pot tja

Po enem letu sva spet spakirala ruzake in se odpravila malo raziskovat novo deželo, kulturo, hrano, zgodovino in ljudi. Pakiranje je bilo zelo hitro, ker kot veste imava spisek, kaj se potencialno lahko rabi in ker greva tokrat samo za 4 tedne (u bistvu 3 dobre tedne Šri Lanke ostalo je pot sem in tja) in je klima topla, sva spakirala še manj.

No par stvari nama je manjkalo in sva rekla, da se vmes tako ali tako ustaviva v Dubai-ju za en dan in da je to itak šoping meka.

Dubai naju je malo presenetil. Kot tranzit potnika so naju na imigration poslali naj greva kar k Emiratom na info (pač cel terminal je od Emiratov). Te pa so nama takoj prodajali paket dnevne vize, hotela in ture po Dubaiu za 150 dolarjev po glavi?!?!?!? Od kdaj imajo pa to foro? Nazadnje je bilo zelo enostavno it ven iz letališča.

No, sva se prerekala, da nič ne rabiva ampak samo vizo. Pa sva skakala od okenca do okenca, kjer so nama razlagal, da EU ne rabi vize ampak, da morava vseeno na info točko od Emiratov …. in jovo na novo. No na koncu sva se vdala in vzela turo po mestu samo, da sva lahko prišla ven iz letališča. V bistvu je bilo kar ok, ker sva si ogledala “Palmo”, Burj al Arab, Burj al Kalif, itn… in to vse iz klimatiziranih prostorov majhnega buska Smeško. Namreč ko sva priletela v Dubai ob 6ih zjutraj je bilo že 35 stopinj Smeško.

Po ogledu znamenitosti s čudovito vodičko, ki je bila Hrvatica, ki živi že 15 let v Dubaiu Smeško sva šla v največji šopping mall na SVETU, ki se drži seveda največje stolpnice na svetu Burj ak Kalif… Itak je tu vse največje najboljše, itn… Šla sva na razgledno platformo na 124 nadstropje (baje spet najvišja razgledna ploščad na svetu). Morva pohvalit, da se zgradba nič ne maje? Okolje od zgoraj pa ne zgleda tako fascinantno. Točno vidiš, da si sredi puščave in da je tisto zelenje ob cesti posledica umetnega zalivanja….matr koliko vode porabijo za to.

001_Dubai in Maldivi_00100001_Dubai in Maldivi_00110

001_Dubai in Maldivi_00250001_Dubai in Maldivi_00320

Zanimivo v Dubaiu je tudi da imajo (tako kot ostalih 6 emiratov) dve tovarni za razsoljevanje vode, da lahko imajo pitno vodo iz morja. Za zalivanje travnikov in golf igrišč pa uporabljajo predelano odpadno vodo. In to je računalniško vodeno, da vsak košček dobi točno toliko vode kot je potrebuje za življenje.

Kalif želi narediti mesto prihodnosti (svet v malem). Od 8 mio prebivalcev je le 1,2 mio Emiračanov ostalo pa so predstavniki prek 180 držav sveta. Največ je Indijcev in predstavnikov jugo vzhodne Azije. Sprejemajo vse vere samo določenih stvari se morajo vsi držat. Recimo, dan po najinem obisku se je začel mesec Ramadan in so bila navodila, da tudi ostali naj se izogibajo hranjenju v javnosti, da ne vzbujajo skušnjav.

Po celem dnevu nakupovanja (je res utrudljivo v tako velikem nakupovalnem centruSmeško) sva se končno odpravila na letališče z metrojem. Zanimivo je, da je postaja od največjega trgovinskega centra kar oddaljena in si ne moreš predstavljati, da bi v taki vročini hodil do metroja. Kalif je vprašal ljudstvo kaj naj naredi, da jim bo šopping bolj prijeten in ljudstvo je reklo klimatiziran nadvoz med centrom ter najbližjo metro postajo. In Kalif ga jim je zgradil v dveh mesecih. Tunel ni samo klimatiziran, ampak ima tudi tekoče trakove tako kot na letališčih, da se ti ja ni treba preveč matrat, samo kupujSmeško.

Tako sva zaključila 16 urni postanek v Dubaiu in se odpravila naprej do Maldivov – ta postanek je bil planiran za samo 8 ur, da si greva pogledat plaže in bližnje hotelske komplekse. Hm nisva vedela, da je otok, kjer je letališče, dejansko samo letališče !!!!!!Smeško Tako da so naju brez problema spustil iz letališča pa žal nisva daleč prišlaSmeško.

001_Dubai in Maldivi_00430

No so mel pa vsaj Coffee shop pa Burger king Smeško.

Tretji let do končnega cilja pa je bil presenečenje. Že zjutraj, ko sva priletela na Maldive so nama rekli, da je nek problem, da je letalo prebukirano in naju ne morejo čekirat ampak, da bodo Emirati to uredili in da naj se vrneva čez par ur. Nisva se sekirala in ko sva prišla na chek-in nama da karto in pravi da sva upgraded Smeško v business class. Ne samo midva amapk vsi, ki smo prestopal na Maldvih. Očitno so nekaj Emirati zaštrikali. Fino pa je bilo, da so se vsi v business class obnašal kot otroci, vključno z nama Smeško. Škoda, da je let trajal samo 1,5 ure. Nisva vedela, da so v business classu masazni sedeži!!!!

001_Dubai in Maldivi_00460001_Dubai in Maldivi_00490

1 comment: