Monday, June 6, 2011

Pot iz Brazilije (Cuiaba) v Peru (Puerto Maldonado)

 Dan pred odhodom na dolgo pot (24 ur vožnje) sva šla itak kupit karte, da splanirava, kdaj bova prišla v naslednje mesto, torej ob cca 17ih, če greva … bova ob 17ih tam, kar pomen, da je še svetlo, da lahko hostel najdeva. No žena je imela čudno slutnjo, da se s tipom neki ne razumeva, ampak se je mož vse z njim zmenil, tko da don’t worry…Smeško No drug dan, sva bila točna na busni in bus zamuja 1 uro, 1 uro in pol… pač ratava mal živčna iz katere postaje bi mogla midva pravzaprav it… pa sprašujeva razne zaposlene na postaji, kdaj bo ta bus, itn… In ker se težko sporazumevaš z Brazilci in se jim hkrati nič ne da, misliš da te sam “odpikajo” tko, da sva ratala že FUULLL živčna…
Ženi je dopizdil in je šla do agencije, kjer sva kupla karto in kratko malo padla ven na njih, tko da so ASAP nama dal drugo karto za ob 19:30… Vse je bilo malo čudno, ampak, ker so ženi napisal na listek, kaj je narobe, sva se odločila, da prvemu Brazilcu, ki bo znal angleško to pokaževa… No, agencija ni bila nič kriva Smeško, nekje na cesti so imel nek disaster in so imeli busi več urne zamude, tako da so nama uslugo naredil, da so nama karto za bus zastonj zamenjal (pa še za dražjo)… No pa Brazilci so si najbrž zapomnili slovensko turistko Smeško  in si zdaj najbrž mislijo kok so njihove žene soft…

No na poti sva še enkrat ratala živčna, ko se bus na eni postaji malo ustavi, pa skočmo dol in v štacuno in ko prideva nazaj busa nikjer?!?!?… hmmm gor pa ruzaki!! Ok, sej najbrž ni nič tazga, ampak dejva zdaj takoj nekoga vprašat preden bo bus par ur stran .. uf… kull tokrat je šel bus res samo na pucanje in tankanje Smeško

No zdaj pa mal moških vtisov o Braziliji:

“Vsi me sprašujejo kako pa kej bejbe, a so dobre a ne… pa vsi govorijo kolk je Brazilija njihova želena destinacija…. no da vas mal na realna tla spravim…. Več dobrih žensk vidim vsak dan v Sloveniji (v kateremkoli kraju) kot sem jih v 3eh tednih v Braziliji skupaj. Pa sva šla od Paragvaja do Ria pa gor v hribe, pa v Pantanal, pa Amazonsko nižino…. Še najlepše so tam v notranjosti… cca 65-70% žensk prej al slej, pr ene 20-25ih letih, tkole zgleda:
 JA_BR2_01570
naslednjih cca 30-35% pa tkole:
JA_BR2_01580
Očitno je v modi da nosiš kratko majčko (kot pri nas) s tem, da mora nujno čez pas viset trebušček Smeško.
Da ne bo kdo mislu… 2 uri sem sedel na piru in mimoidoče čekiral, da kaj lepega najdem za slikat in to je to, pač kar je šlo mim – se opravičujem fantom.

No, da ne bom nesramen, pa da ne bom pretiraval, cca 20 žensk sem videl na celi poti, ki so bile res dobre, pa še enih 20 tko tko… Zdej…očitno je, da ko slikajo karneval in ga razkazujejo po celem svetu, takrat izberejo en 3 minuten filmček in 2 slike izmed 1800 slik in 16 ur filmov… Tko, da je to iluzija. Na karnevalu pa so itak vse iz favel, kar pomeni, da vsak dan 16 ulc v hrib šeta, tako da mora met dobro ritko…

No pa še par stvari o Braziliji:

1) Znanje jezikov je nikakvo!
V turističnih delih se lahko zmeniš v angleščini, drugje pa ?!?!?!? Večinoma ne znajo nobenega jezika, če pa že, je to angleščina. In tisti, ki govori angleško govori načeloma zelo zelo dobro (2% ljudi). Presenetljivo slabo govorijo špansko, kar je nama bilo čudno. No en ata nama je razložil, da špansko se od nekdaj iz principa niso hoteli naučit, ker ima kao vpliv na identiteto, saj praktično vse države okoli govorijo špansko (razen obeh Gvajan in Surinama). Čist mim grede, Brazilija ima meje z vsemi državami v Južni Ameriki Smeško. No tudi drugi so nama razložil, da se baje Brazilcem zdi zelo nesramno, da se začneš z njimi pogovarjat po špansko, v smislu “Sej ste špansko govoreča država a ne?” … in so zelo užaljeni. Baje določeni turisti niti ne vedo, da oni govorijo portugalsko Smeško. Tko da nasvet, ko bo šel kdo v Brazilijo, da se nauči par besed in Brazilcem namigne, če mogoče znajo Angleško ali pa Špansko, itn… Takrat pa ratajo prijazni in se potrudijo, samo velikrat še zmeri ne veš kaj ti hočejo povedat. Recimo, od kje so pobral besedo hvala, “obrigado”, pa dneve tednov???? podobno kitajščini, samo da je ponedeljek drugi dan (secunda feria-pon, terza feria-tor, .., sesta feria-pet, pol pa sabado in domingo?!?!?).

2) Cene
Osnovne dobrine so dražje kot pri nas (hrana v trgovini, voda, transport, restavracije…) razen lokalna zelenjava in sadje v trgovini. Po drugi strani pa so cunje neverjetno poceni!? Recimo moške obleke so bile v večini vse med 90 in 150 Realov, kar je med 40 in 70 EUR, srajce med 30 in 50 Realov (med 15 in 25 EUR)???? Tako da zgleda zelo aristokratsko… da so stvari, ki jih rabijo vsi, tudi revni, ful drage. To kar rabijo pa načeloma bogatejši pa ful pocen?!?!?


No nazaj na najino pot:

Brazilci se hvalijo, da so naredili “paved road” do Peruja in da samo še njih čakajo, da dokončajo svoj del. No oni so tisti ki nimajo mosta na poti!! So naju sredi noči vrgli z busa in ajmo peš na splav pa čez reko. Nato hop nazaj na bus in gremo dalje!!??
Aja pa slalom po cesti na brazilski strani je tudi nekaj normalnega – “paved road my ass”. Kaj pomaga, če so na asfaltirani cesti take lukne, da če not zapelješ ti odtrga pol osi. To je isto kot v Boliviji, Indiji al pa na Kubi. Poleg tega 3/4 cest izven mest in 1/4 cest v mestih sploh ni asfaltiranih.
JA_BR2_01860

Na primer, ko sva rentala avto, sva morala avto nujno v pralnico peljat, ker se nisva smela naslont nanga, če nisva hotla bit čist usrana.









Na poti je bilo še eno presenečenje. Sva že prej brala, da je to območje znano po “smuglingu” droge, predvsem koke…in res na poti naletimo na vojsko in federalno policijo, ki je ustavila bus in prišla gor v kontrolo.
JA_BR2_01820JA_BR2_01840
Midva pokaževa potne liste…tip pravi, uf…passaportes!? in odide z najinimi potnimi listi do kučice v kontrolo. Za nama je pregledal še ves ostali folk na busu in spraševal kakšen je njihov namen potovanja??!!

Prideva v Rio Branko, kjer sva nameravala vzeti bus do perujske meje in sva imela res srečo…gre celo bus direkt do Puerto Maldonado (najin cilj za malo čiliratSmeško). Čez dve urce sva bla že na najinem busekuSmeško. Sva bla pa tudi nadvse vesela, ko sva spet naletela na špansko govoreče ljudi, namreč agencija je bila perujska. Takoj sva padla v debato z voznikom, kako kaj Peru, kje je boljš futr, kok so kej čiki..in pa kako kaj politična scena. Trenutno kandidira hčerka od njihovega znanega bivšega japonskega voditelja, ki je sicer popeljal Peru v boljše čase, ampak je bil tudi vpleten v eno največjih afer in bil izgnan iz države 5 let, trenutno pa je še vedno zaprt. Je reku busar, da je full ironija, da zdej kandidira njegova hčerka in da ima full podpore!!

Glede poti…Lonley ne pove dosti o tej poti, edino da je naporna in da lahko traja kak teden. No NE, ker je nova cestaSmeško Rabila sva 10 ur!? Prej je res moralo biti grozno. Na busu sva bla midva pa še trije, tako da sva se razkomotila in uživala v vožnji.
Puerto Maldonado… čiliranje 2 dni, pol pa v djungloSmeško

4 comments:

  1. Glede žensk vem, da si malo zadržan (beri ne smeš videt). Če gledamo z drugega vidika v Brazilji je cca 100 mio žensk in če je 2% OK to pomeni 2 mio dobrih žensk. Ker se ženske odločajo po PPP (purchasing power parity) menim (na podlagi dostopnih podatkov), da bi se kakšna odločila za izvoz v SLO :)

    ReplyDelete
  2. Ojla SP (prosim predstavi se:))

    Se strinjava da je populacija potencialno velika, ampak na 2mio lepih proide cca 100 mio moških (po mnenju Barby sicer NAGRAVŽNIH ko svija:))) ... torej moraš najti 2 od 100, ki sta fraj in hkrati želita v Slo (OP:nimajo pojma kje to je!!) pa še všeč ji moraš bit...no veliko sreče pri iskanju...reši te lahko samo če si obesiš zlato kartico okrog vratu in se greš šetat po favelah...no samo pol tut tvegaš da te eliminirajo:)) Torej imaš več sreče lahko potencialno v okoliških državah in ne v Braziliji (so % lepše npr. v Peruju!).

    ReplyDelete
  3. Ojla B&S,

    moja kratica je skrivnost, ki jo morta razrešit (al pa ne) (prvi namig: 40634 €).

    Ma moj komentar je bil za hec, bolj toliko da se javim in vama želim sreče na potovanju še naprej.

    Glede žensk pa se bom rajše držal lokalnega trga, kjer vsaj malo poznam lokalne značilnosti (vic: "Znanstveniki so prejšni petek točno ugotovili kaj si dejansko ženska želi!!! In naslednji dan si je premislila :)

    ReplyDelete
  4. Ohoj!

    Se vama malo javljam, ko se je scena malo umirila in imam celo kakšne pol urice zase :) in prebiram še kakšne zaostanke ... ja moje plane zdej kroji Neo ... in to-do lista je samo še teoretičen pojem pri meni. Uživam v branju in vaju FUUUUUL POGREŠAM ... cmokece!!!!

    ReplyDelete