Sunday, June 5, 2011

Brazilija–Cuiaba–Pantanal


Iz Brasilije sva se odpravila v Cuiabo, mesto, ki leži na robu Pantanala, veliko močvirnato področje in naravni park.

Ker sva hotela sama v Pantanal in ne z agencijo, ker je noro drago, sva si rentala avto. Agencije drugače zaračunajo cca 250 EUR na dan za dve osebi, sicer all inclusive, ampak vseeno!! No sej po poti sva pol vidla te “kmečke turizme”, kjer bi spala… luksus!! No ne, midva sva se raje odločila za rent avta in kako noč spanja kar v avtu. Vzela sva WV GolSmeško , nek model med Polotom on Golfom, ki ga delajo v Braziliji. Drugače na cesti večinoma vidiš WV in pa Fiate…samo neke njihove modele. Kot sva opazila, je kvaliteta teh avtov bolj brazilska kot nemška. Najin Gol je imel ob prevzemu 390 km in že na prvi makadamski cesti je bil v bistvu poln čričkov Smeško

Z avtom sva se torej odpravila po Transpantaneira cesti, edina cesta (Makadam!), ki vodi v Pantanal in je v bistvu slepa ulica.
JA_BR2_00950JA_BR2_00920
JA_BR2_00990

V eno smer sva naredila cca 250 km in na koncu pristala dejansko na koncu sveta… sredi djungle se je pač končala cestaSmeško Po poti sva imela ene par srečanj z luškanimi in več ali manj prijaznimi živalcami.
JA_BR2_01070JA_BR2_01160

Poleg kajmanov, sva srečala še čredo bivolov, konje, krave, milijon različnih ptic in pa seveda najbolj luškano živalco, kapibaroSmeško.
JA_BR2_01200JA_BR2_01210
JA_BR2_01140





Naletela sva tudi na zanimivo tablo…da se malo podučite, koliko časa se razgrajujejo določeni materiali v naravi (namig: uporabite “Google translate”)
JA_BR2_00980

Na poti, ko se je že stemnilo, naju je ustavil en lokalc in naju opozoril, da je čreda bivolov blokirala cesto in da naj zelo paziva. Ko sva prišla do njih, res nisva vedla, kako naj jih naženeva s ceste, zato sva počakala na kakega lokalca. No kake 10 minut kasneje so se res eni pripeljali mimo. Počasi smo se premikali naprej in trobli, pa so se bivolčki počasi umakniliSmeško

Doživela sva tudi enkraten sončni zahod in v družbi nadležnih komarjev poskušala zatisniti oči vsaj za par urSmeško
JA_BR2_01110JA_BR2_01090

Naslednji dan je sledila pot nazaj v civilizacijo…prašna pot ti po 5ih urah gre že rahlo na živce!! ampak bujno rastje in milijon različnih živali odtehta… Sva bila zelo presenečena, da v tako suhem in vročem predelu na ful redijo krave in bivole?? Nama ni čisto jasno kako krave prenašajo to vročino…mogoče sva tudi zaradi tega na poti videlo kar precej mrtvih krav na cesti, ki jih kljuvajo mrhovinarji!?
JA_BR2_01220

Še isti dan sva se odpravila še v drugo smer, kjer naj bi bili neki slapovi, razgledne točke nad to ravnino in pa geološki center Južne Amerike. Sva našla celo en kamp Smeško , da sva lahko šla vsaj pod tekočo vodo sprat prah iz sebe.

Naslednji dan nisva odkrila ravno nekih fascinantnih slapovŽalostni smeško
JA_BR2_01230
… sva pa v iskanju jezera Lago do Manso našla rezidenco FAKING bogatih Brazilcev!! Ob tem jezeru, res idila, so si frajerji postavil take vile, da ti dih zastane. Naselje sva odkrila po nesreči, saj se nikjer ne oglašuje…hočejo zadržat ta raj za sebe. Na vhodu v naselje je rampa, kjer naju je stražar povprašal po imenu in namenu obiska!? Sva rekla, da sva turista in če greva lahko pogledat….
No slike in filmček pove svoje…
JA_BR2_01380JA_BR2_01320
JA_BR2_01390





Zadnjo noč v Cuiabi sva spala pri enmu atatu, ful eco-friendlySmeško Ker model, ve veliko slovenskih izrazov!?!?!?…kot so pivo, vino, voda, hvala in dober danSmeško Pa celo eno ploščo slovenske muzike sva odkrila pri njemu. Pozna celo frazo “Slovenija moja dežela” ?!Smeško
JA_BR2_01460

Naslednji dan, ko sva odhajala, je vztrajal, da naju zategne do postaje, samo če še malo počakava, da napiševa kaj v njegovo knjigo vtisov (in seveda je prosil če lahko še par slovenskih besed/fraz ga naučiva)…valda sva…ker pa se je tip nekaj zakalkuliral s časom, naju ni mogu zategnit in nama je kar plačal taksi??!!

Aja…sva šla pa na fenomenalno večerjico…VEČERJO…takih količin pa že dolgo ne. Pojedla sva ravno kako polovico…aja, jedla sva “Picanha a la mineira” + mešano solato…. torej bivola, neko fižolado z jajcem in ocvirki, klobaso, zelje, noro solato (od koruze do krompirja, rdeče pese, palmovih srčkov…), riž… MLJASKSmeško…pa pirček za poplaknit.

2 comments:

  1. O madona kake hude hiše !!!! Tole je pa prav pravljično!!!

    ReplyDelete
  2. Aja ... nista povedala od kje unmu tipu poznavanje slovenščine?

    ReplyDelete